Visioner har altid været en central del af mit arbejde, for helt ærligt – hvorfor bruge så meget energi på at arbejde for hvad-ved-jeg, hvis indsatsen ikke bringer os tættere på noget, der er værd at drømme om?
@andersdinsen @plauritsen Der er i hvert fald ikke meget ved noget som helst, hvis vi ikke må være visionære!
— Mathias Poulsen (@mathiaspoulsen) February 21, 2015
Samtidig har videndeling, dialog og debat – hele den sociale dimension – også været en hovedingrediens i omtrent alt, jeg har givet mig i kast med, nok mest i en erkendelse af, at vi alligevel ikke kan udrette noget som helst meningsfuldt eller vigtigt alene.
Det bliver kun endnu mere udtalt, når det handler om uddannelse; hvad pokker er det egentlig vi vil med skolen, og hvordan taler vi om det?
Vi skal blive bedre til at italesætte værdier & visioner, samt til respektfuldt & nysgerrigt at debattere disse ting #VisionFS #skolechat
— Mathias Poulsen (@mathiaspoulsen) February 21, 2015
Vi skal også blive bedre til at identificere og kæmpe indædt for de værdier, vi tror på – mens vi tør lære & bevæge os. #VisionFS
— Mathias Poulsen (@mathiaspoulsen) February 21, 2015
Det er baggrunden for græsrodsinitiativet “Visioner for Skolen“, der – uafhængigt af politiske og økonomiske interesser – skal bringe en mangfoldighed af visioner frem i lyset og samtidig understøtte en mere respektfuld og lyttende debat.
I går afholdt vi så det første “rigtige” debatarrangement, og Lotte Rod (R) havde sørget for, at det kunne foregå på Christiansborg:
Derfor er jeg også både glad & stolt over, at vi har afholdt det første #VisionFS på netop Christiansborg. Det handler (også) om demokrati!
— Mathias Poulsen (@mathiaspoulsen) February 21, 2015
Her samler jeg nogle af mine tanker og indtryk fra dagen – i mere eller mindre tilfældig rækkefølge. Her først en kort videohilsen:
Fra morgenstunden var jeg mildt bekymret for, at sygdom og livets almindelige kaos ville decimere deltagerantallet så kraftigt, at vi aldrig ville indfange den energi, der er forudsætningen for et arrangement som dette. Den bekymring blev heldigvis gjort alvorligt til skamme, for alle tilstedeværende var så meget PÅ at det hele gik over al forventning:
Fabelagtig dag til debat om visioner & debat på Christiansborg. Det spirer & bobler & syder. Folk *vil* noget. Følg #VisionFS!
— Mathias Poulsen (@mathiaspoulsen) February 21, 2015
Kort fortalt havde vi planlagt dagen som en “edcamp”, hvor vi i tre runder skulle debattere henholdvis “fra formål til form”, “fra formål til indhold” og “debatkultur”. Inden for disse rammer var deltagerne med til at bestemme, hvad vi mere specifikt skulle diskutere (læs mere om formatet eller se programmet for dagen).
Den mest inspirerende samtale, jeg har været med til i undervisningsudvalgets lokale… 😉 #visionfs er fedt! pic.twitter.com/3FI2dyfnTw
— Lotte Rod (@LotteRod) February 21, 2015
Før vi fik set os om var dagen gået, vi fik hældt rødvin i glassene, og vi kunne se tilbage på en usædvanligt inspirerende dag, hvor utallige små og store emner var blevet vendt. Mere end noget andet er det bare fedt at deltage i et fællesskab, hvor man tør præsentere sine drømme og værdier, og hvor folk nysgerrigt lytter. Det får jeg aldrig for meget af!
Ud over visioner for skolen og undervisningen, så diskuterede vi også, hvad der får travle mennesker til at møde op (på en lørdag!) for at snakke om debat og visioner – hvad kan vi gøre for at fastholde interessen og engagementet?
Mange betragter det som et frirum og et læringsrum, hvor der er plads til de tanker, idéer, bekymringer og drømme, der ofte må udelades i en travl hverdag, og hvor der er mulighed for at bygge bro mellem mennesker, der ellers ikke mødes.
Det blev også fremhævet, at vi forhåbentlig med dette initiativ kan være med til at opnå indflydelse på, hvordan skolen udvikler sig, og hvordan den offentlige debat fremtræder.
Endelig blev det flere gange understreget, at initiativet for enhver pris må forblive uafhængigt. Alle kan deltage, og vi efterlyser mangfoldighed, men man deltager som sig selv og ikke som repræsentant for fx en bestemt politisk eller økonomisk dagsorden. Hver af os har selvfølgelig vores særlige interesser og mål, og det er fint – men man deltager ene og alene fordi man ønsker at bidrage til målet om en mere visionær og inkluderende debat.
At dømme efter min egen mavefornemmelse, stemningen og folks reaktioner, så var det en særdeles vellykket dag på Borgen:
Nye og gamle tanker om vores værdier og deres indpas i skolen, samt mødt nye spændende. Tak for 1. møde i #visionfs pic.twitter.com/fKxD5a0eqb
— jesper luther (@LutherJesper) February 21, 2015
#visionfs slut for i dag. Tusind tak til @mathiaspoulsen og @oveucsj for at styre igennem en inspirerende dialog! pic.twitter.com/euHWbEpZDI
— Lotte Rod (@LotteRod) February 21, 2015
@LotteRod @mathiaspoulsen @oveucsj Det har været en fed dag. Tak for jeres initiativ. Og vi ses inden det bliver sommerferie #visionfs
— Gert Skou-Madsen (@gskoumadsen) February 21, 2015
@S_Baltzer @oveucsj hvor er det fedt at læse! Er SÅ spændt på, hvor langt vi kan komme med #VisionFS & hvor mange der vil lege med!
— Mathias Poulsen (@mathiaspoulsen) February 22, 2015
Nu var dagen i går jo bare begyndelsen, og vi er så småt i gang med at planlægge næste debatarrangement (som bliver inden sommerferien), men inden da sker der flere ting:
Vi afholder en livedebat på Twitter d. 12. marts kl. 20-21, vi optager korte “visionsvideoer”, vi får samlet flere indlæg på bloggen, vi arbejder på et værdisæt og så begynder vi alle at agere som “debatambassadører”, der bringer visionsdebatten ud i nye sammenhænge.
Følg med & deltag på #VisionFS, i gruppen på Facebook og på visionerforskolen.dk.
Jeg glæder mig til debatten!
Trackbacks/Pingbacks